Što je GGT? Gama glutamiltransferaza (GGT) je enzim prisutan najvećim dijelom u jetri, ali ga ima i u gušterači, slezeni i bubrezima. Vrijednosti GGT su vrlo osjetljiv pokazatelj promjena u radu jetre, u prvom redu smetnji u protoku žuči uzrokovanih žučnim kamencima. Povišena razina GGT u krvi prisutna je kod oštećenja jetre uslijed uzimanja alkohola. […]
CK
Što je CK? Kretin kinaza (CK) je enzim kojeg ima najviše u skeletnim mišićima, srčanom mišiću i mozgu. Kod infatrkta miokarda vrijednosti CK počinju rasti 2 do 4 sata nakon infarkta, najvišu vrijednost postižu nakon 18 do 24 sata, a nakon 2 do 3 dana vrijednosti se vraćaju u normalu. Povišene vrijednosti CK ukazuju na […]
Alfa-amilaza
Što je alfa-amilaza? Amilaza je jedan od probavnih enzima koje sintetizira gušterača i izlučuje u probavni trakt. Žlijezde slinovnice u ustima također izlučuju amilazu. Kada trebate pretragu? Ovu pretragu trebate kada imate simptome bolesti gušterače kao što su bol u trbuhu, mučnina, povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita ili kada ste u postupku liječenja bolesti gušterače […]
AST
Što je AST? Aspartat aminotransferaza (AST) je enzim prisutan u raznim tkivima, ali ga najviše ima u srcu i jetri. U manjoj mjeri prisutan je u bubregu i mišićima. Povišene vrijednosti AST ukazuju na oštećenje jetre ili mišića, a uspoređivanje s vrijednostima ALT i drugih jetrenih enzima omogućuje bolje razlikovanje mjesta i uzroka oštećenja. Mjerenje […]
- « Previous Page
- 1
- …
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- …
- 95
- Next Page »