Što je ALT? Alanin aminotransferaza (ALT) je enzim prisutan većinom u jetri i bubrezima, ali ga u manjoj količini ima i u srcu i mišićima. ALT smatramo „specifičnim” enzimom za jetru, jer ga u drugim organima ima relativno malo. Povišene vrijednosti ALT ukazuju na oštećenje jetre puno prije pojave simptoma bolesti, kao što je to […]
ALP
Što je ALP? Alkalna fosfataza (ALP) je enzim prisutan u kostima, jetri, epitelu žučnih vodova, bubrezima i tankom crijevu. Povišene vrijednosti ALP u krvi najčešće su vezane uz bolesti jetre i kostiju. Djeca i adolescenti imaju očekivano više vrijednosti ALP u krvi jer njihove kosti još rastu u dužinu. Kada trebate pretragu? Kada ste na […]
Ureja
Što je ureja? Ureja nastaje u jetri kao konačni produkt metabolizma proteina u našem organizmu. Stoga koncentracija ureje ovisi o prehrani, pa osobe na prehrani bogatoj proteinima imaju veće vrijednosti. Više od 90% ureje izlučuje se iz tijela putem bubrega, pa određivanje ureje u krvi služi i kao pokazatelj bubrežne funkcije. Kada trebate pretragu? Ureju […]
Urati
Što su urati? Urati ili mokraćna kiselina su konačni proizvod razgradnje egzogenih (hranom unesenih) i endogenih (u organizmu sintetiziranih) purina. Hranom se purini unose najvećim dijelom mesom, tako da na razinu urata u krvi utječe prehrana, ali i genetički faktori. Visoke vrijednosti urata u krvi i mokraći mogu uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca, ali i giht. […]
- « Previous Page
- 1
- …
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- …
- 95
- Next Page »